Kuchyňská linka - na co si dát pozor při výrobě svépomocí

Udělej si sám aneb správná hloubka a výška kuchyňské linky

Kuchyně je srdcem každého domova, proto je nezbytné ji zařídit tak, aby zde vznikl dokonalý prostor. A ačkoliv dnešní trh nabízí nepřeberné množství různých stylů, barev, velikostí kuchyňských linek, je důležité se při výběru kuchyně řídit jistými zásadami. Jakými? To už se dozvíte níže v článku.

Nejdříve zvažte a změřte celkový prostor vaší kuchyně. Od něj se můžete odrazit a vybrat tak vhodné velikosti skříněk kuchyňské linky.

Jaká je ideální výška horních skříněk?
Plánování každého detailu nové kuchyňské linky má svá pravidla. Začněte výběrem horních skříněk, které jsou závislé na výšce a hloubce spodních skříněk a pracovní plochy. Klasická hloubka spodních skříněk je 60 centimetrů, ovšem můžete se setkat i s daleko větší hloubkou, a to 65 centimetrů nebo dokonce 80 centimetrů. Čím větší hloubka spodních skříněk, tím nižší je výška pro usazení horních skříněk. 

Při tradiční hloubce spodních skříněk 60 centimetrů, by měla být výška mezi horními skříňkami a pracovní deskou 54 centimetrů, což je míra, která umožňuje dostatečný přehled nad pracovní plochou. Pokud se rozhodnete nad mírou hloubky spodních skříněk o něco větší, pro snadnější manipulaci můžete horní část kuchyňské linky snížit na 48 centimetrů a u hloubky 80 centimetrů až na 42 centimetrů.

Co už záleží na vás a vašem vkusu je šířka horních skříněk. Výrobci vám jistě ve všem vyhoví a nabízí nespočet možností.

Správná výška a hloubka pracovní plochy
Pokud je vaše pracovní plocha nesprávná (příliš nízká či vysoká), bude se vám hůře pracovat, přičemž budete automaticky vedeni k nesprávnému držení těla. Proto je důležité, vybrat si správnou výšku pracovní plochy, od ní se odvíjí další součásti, jako je poloha zásuvek, horních skříněk, digestoře apod.

Výška pracovní plochy od podlahy se odvíjí od vzrůstu člověka. Nejzákladnější mírou je míra 86 centimetrů od podlahy, která je vyhovuje lidem měřícím do 170 centimetrů. Pro lidi vysoké do 180 centimetrů je vhodná pracovní plocha s výškou 91 centimetrů. Tato zvýšená plocha se doporučuje i lidem, kteří mají problém se zády a je pro ně těžké se ohýbat.

Pracovní plocha je rozdělena na několik částí - manipulační, mycí centrum a varné centrum. K pohodlnému pohybu v kuchyni volte šířku pracovní plochy alespoň 120 centimetrů. Mezi varným a mycím centrem by měl být alespoň 50 centimetrů prostor pro manipulaci. Nezapomínejte však na bezpečnost, kdy kolem mycího centra není dobré instalovat zásuvky s elektřinou. Vzdálenost mezi digestoří a varnou deskou či sporákem by se měla pohybovat kolem 70 centimetrů.

Na co si dát pozor?
Jestliže si plánujete pořídit kuchyňskou linku do tvaru U, kdy v jejím středu zaujme místo jídelní stůl s židlemi, dejte pozor na správnou vzdálenost. Abyste se v kuchyni mohli dobře pohybovat, otvírat dvířka a zásuvky, zajistěte mezi okrajem stolu a kuchyňskou linkou prostor alespoň 135 centimetrů. Pokud je hloubka dolních skříněk 80 centimetrů, tato minimální vzdálenost činí 150 centimetrů.


S volným prostorem počítejte i před myčkou, který by měl být alespoň jeden metr (abyste mohli pohodlně myčku otevřít a zase zavřít). Abyste kolem myčky mohli volně chodit i při její manipulaci, prostor zvětšete o dalších 70 centimetrů.

 

Jak zjistit správnou výšku dřezu? Stoupněte si a na jeho dno položte dlaně. Pokud stojíte rovně, vzpřímeně a ruce máte natažené, dřez je umístěn ve správné poloze.

 

Věříme, že jsme vám podali ty nejzákladnější informace ohledně optimální hloubky a výšky kuchyňské linky. Pokud si však stále nevíte rady, obraťte se na odborníky svého oboru, ti vám budou ve všem nápomocni.